Bazele imunității: Cum funcționează sistemul imunitar

Pe măsură ce întreaga lume redeschide integral afacerile, magazinele și restaurantele, trebuie să ținem cont de un lucru: pandemia poate încă să prindă forțe și încă trebuie să fim atenți la măsurile de sănătate și igienă.
Trebuie să menținem în continuare măsuri practice de prevenire, cum ar fi păstrarea igienei adecvate, purtarea măștii și păstrarea distanței sociale. Pe lângă acestea, un sistem imunitar puternic este mai necesar ca niciodată, deoarece este esențial pentru apărarea împotriva infecțiilor virale.

Ce este imunitatea?
Imunitatea este pur și simplu protecția internă împotriva bolilor.
Sistemul imunitar nu există într-o singură parte a corpului, este de fapt alcătuit dintr-o rețea de celule, molecule, țesuturi și organe care lucrează împreună pentru a proteja organismul. Fiecare dintre aceste componente joacă un rol semnificativ în modul în care funcționează sistemul imunitar și funcția acestuia, care este esențială pentru prevenirea infecțiilor.
Există două categorii de funcții imunitare în corpul fiecăruia:
Imunitatea înnăscută, care împiedică pătrunderea bolilor în organism
Imunitatea adaptivă, care elimină sau împiedică creșterea agenților patogeni, cum ar fi virușii și bacteriile, în corpul nostru.

Cum funcționează sistemul imunitar?
Sistemul imunitar lucrează pentru a limita accesul microbilor în organism și pentru a preveni înmulțirea acestora și cauzarea bolilor.
Dacă sistemul imunitar întâlnește un virus, acesta generează un așa-numit răspuns imunitar – acesta este modul în care corpul tău recunoaște și se apără împotriva bacteriilor, virușilor și substanțelor care sunt străine și dăunătoare.
Creșterea imunității organismului nu este atât de simplă pe cât pare. Au rămas multe enigme despre sistemul imunitar pe care cercetătorii încă lucrează să le înțeleagă, dar ceea ce știm este legătura tangibilă dintre sistemul imunitar și nutriție.

Primăvara este pe drum și este timpul să începi să petreci mai mult timp afară și să te bucuri de tot ceea ce viața și natura au de oferit! Asigură-te că tu și sistemul tău imunitar și cel digestiv sunteți gata să faceți față la orice vă iese în cale, astfel încât să te poți bucura de viață la maximum.

Susține-ți sistemul imunitar cu Immune Booster, care conține ingredientul dovedit științific EpiCor® și un amestec de vitamine și minerale cheie.

Ai grijă de sistemul tău digestiv cu Microbiotic Max: un supliment alimentar sub formă de pudră, formulat cu o combinație de probiotice și fibre prebiotice, care lucrează împreună în armonie pentru a-ți susține sănătatea intestinală

De ce nutriția este importantă pentru imunitate
Pentru a înțelege modul în care nutriția și dieta afectează sistemul imunitar al unui individ, trebuie să aprofundăm rolul epigeneticii: studiul mecanismelor biologice care ne activează și dezactivează genele.
În timp ce toți oamenii sunt 99,9% identici din punct de vedere genetic, epigenetica ne face unici prin diferitele combinații de gene care se activează și se dezactivează – ceea ce explică de ce unii dintre noi au părul roșu, iar alții negru, sau de ce unii dintre noi au pielea mai închisă sau mai deschisă, de exemplu.
Ceea ce mâncăm, unde trăim, cât dormim, cum facem mișcare și chiar cu cine trăim, toate provoacă reacții chimice care ne pot altera starea de sănătate. La acest amestec se adaugă microbiomul nostru, care reprezintă microorganismele de care depindem pentru a ne proteja împotriva germenilor, a descompune alimentele pentru energie, a produce vitamine vitale și pentru a ne consolida sistemul imunitar.
Cea mai mare parte a sistemului imunitar – aproximativ 70% din acesta – se află în zona intestinelor, care monitorizează aportul de alimente și modul în care organismul le folosește. Prin nurmare, este esențial pentru noi să consumăm o dietă echilibrată, cu vitaminele, mineralele și substanțele nutritive potrivite, menținând în același timp un stil de viață sănătos. Acest lucru necesită mai mult decât modificarea aportului de unul sau doi nutrienți, dar implică echilibrarea întregii diete pentru a se asigura că există un aport nutrițional optim la nivel celular.
Există patru grupuri esențiale de nutrienți pentru a ajuta oamenii să-și întărească sistemul imunitar:
• Proteine
• Vitamine și fitonutrienți
• Probiotice și prebiotice
• Acizi grasi omega-3

Sfaturi suplimentare pentru a-ți menține sistemul imunitar puternic
Menținerea unui sistem imunitar puternic printr-o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos este cea mai bună modalitate de a te proteja în mod natural de riscul de infecție. În plus, poți reduce șansele de a fi infectat sau de a răspândi COVID-19 luând câteva măsuri de precauție simple recomandate de Organizația Mondială a Sănătății:
• Spală-ți mâinile des cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă nu sunt disponibile apa și săpunul, utilizează un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool în proporție de 60%. Evită să-ți atingi ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate.
• Evită contactul apropiat cu persoanele bolnave.
• Stai acasă când ești bolnav.
• Acoperă-ți tusea sau strănutul cu un șervețel, apoi aruncă șervețelele la gunoi.
• Curăţă şi dezinfectează obiectele şi suprafeţele atinse frecvent.

 

Articol preluat: https://iamherbalifenutrition.com/health-and-wellness/immunity-basics/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *