VITAMINELE

blue medicine pills on heart shape

vitaminele

Vitaminele sunt compuși organici de care oamenii au nevoie în cantități mici. Majoritatea vitaminelor trebuie să provină din alimente deoarece organismul fie nu le produce, fie produce foarte puțin.

Fiecare organism are nevoi diferite de vitamine. De exemplu, oamenii trebuie să obțină vitamina C din dieta lor – în timp ce câinii pot produce toată vitamina C de care au nevoie.
 
Pentru oameni, vitamina D nu este disponibilă în cantități suficient de mari în alimente. Corpul uman sintetizează vitamina atunci când este expus la lumina soarelui, iar aceasta este cea mai bună sursă de vitamina D.
 
Diferitele vitamine joacă roluri diferite în organism și fiecare persoană are nevoie de o cantitate diferită din fiecare vitamină pentru a rămâne sănătoasă.
 

Vitaminele sunt grupate în două categorii:

  1. Vitaminele solubile în grăsimi sunt stocate în ficat, țesutul adipos și mușchii corpului. Cele patru vitamine liposolubile sunt vitaminele A, D, E și K. Aceste vitamine sunt absorbite mai ușor de organism în prezența grăsimilor din dietă.
  2. Vitaminele solubile în apă nu sunt stocate în organism. Cele nouă vitamine solubile în apă sunt vitamina C și toate vitaminele B. Orice cantități în exces din acestea părăsesc corpul prin urină. Acestea trebuie consumate în mod regulat pentru a preveni lipsurile sau deficiențele în organism. Excepție de la aceasta este vitamina B12, care poate fi stocată în ficat timp de mulți ani.

FUNCȚIILE VITAMINELOR

 
Fiecare dintre vitaminele enumerate mai jos are o activitate importantă în organism. O deficiență de vitamine apare atunci când nu obțineți suficient dintr-o anumită vitamină. Deficitul de vitamine poate cauza probleme de sănătate.
 
Consumul insuficient de fructe, legume, fasole, linte, cereale integrale și lactate poate crește riscul de apariție a problemelor de sănătate, inclusiv boli de inimă, cancer și sănătate precară a oaselor (osteoporoză).
 
  • Vitamina A ajută la formarea și menținerea dinților, oaselor, țesuturilor moi, mucoaselor și pielii sănătoase.
  • Vitamina B6 se mai numește și piridoxină. Vitamina B6 ajută la formarea celulelor roșii din sânge și la menținerea funcției creierului. Această vitamină joacă, de asemenea, un rol important în proteinele care fac parte din multe reacții chimice din organism. Cu cât mănânci mai multe proteine, cu atât corpul tău are nevoie de mai multă piridoxină.
  • Vitamina B12, ca și celelalte vitamine B, este importantă pentru metabolism. De asemenea, ajută la formarea globulelor roșii și la menținerea sistemului nervos central.
  • Vitamina C, numită și acid ascorbic, este un antioxidant care promovează dinți și gingii sănătoși. Ajută organismul să absoarbă fierul și să mențină țesutul sănătos. De asemenea, este esențială pentru vindecarea rănilor.
  • Vitamina D este cunoscută și ca „vitamina soarelui”, deoarece este produsă de organism după ce a fost la soare. Zece până la 15 minute de soare de 3 ori pe săptămână sunt suficiente pentru a produce necesarul de vitamina D al organismului pentru majoritatea oamenilor la majoritatea latitudinilor. Persoanele care nu locuiesc în locuri însorite pot să nu producă suficientă vitamina D. Este foarte greu să obțineți suficientă vitamina D numai din surse alimentare. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul. Ai nevoie de calciu pentru dezvoltarea normală și menținerea dinților și oaselor sănătoase. De asemenea, ajută la menținerea nivelurilor sanguine adecvate de calciu și fosfor.
  • Vitamina E este un antioxidant cunoscut și sub numele de tocoferol. Ajută organismul să formeze globule roșii și să folosească vitamina K.
  • Vitamina K este necesară deoarece fără ea, sângele nu s-ar lipi împreună (coagula). Unele studii sugerează că este important pentru sănătatea oaselor.
  • Biotina este esențială pentru metabolismul proteinelor și carbohidraților, precum și în producerea de hormoni și colesterol.
  • Niacina este o vitamina B care ajută la menținerea sănătății pielii și a nervilor. Are, de asemenea, efecte de scădere a colesterolului la doze mai mari.
  • Folatul funcționează cu vitamina B12 pentru a ajuta la formarea globulelor roșii. Este necesar pentru producerea de ADN, care controlează creșterea țesuturilor și funcția celulară. Orice femeie care este însărcinată ar trebui să fie sigură că primește suficient acid folic. Nivelurile scăzute de acid folic sunt legate de malformații congenitale, cum ar fi spina bifida. Multe alimente sunt acum fortificate cu acid folic sub formă de acid folic.
  • Acidul pantotenic (vitamina B5) este esențial pentru metabolismul alimentelor. De asemenea, joacă un rol în producția de hormoni și colesterol.
  • Riboflavina (vitamina B2) funcționează împreună cu celelalte vitamine B. Este important pentru creșterea corpului și producerea de globule roșii.
  • Tiamina (vitamina B1) ajută celulele organismului să schimbe carbohidrații în energie. Obținerea suficienților carbohidrați este foarte important în timpul sarcinii și alăptării. De asemenea, este esențială pentru funcționarea inimii și pentru celulele nervoase sănătoase.
  • Colina ajută la funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos. Lipsa de colină poate provoca umflarea ficatului.
  • Carnitina ajută organismul să transforme acizii grași în energie.

     

Arderea grasimilor

Activator Celular 90 tablete

130.00 lei

Recomandări

Dozele zilnice recomandate (DZR) pentru vitamine reflectă cât de mult din fiecare vitamină ar trebui să primească majoritatea oamenilor în fiecare zi.

DZR pentru vitamine poate fi folosit ca obiective pentru fiecare persoană.Cât de mult din fiecare vitamină aveți nevoie depinde de vârstă și sex. Alți factori, cum ar fi sarcina și starea dumneavoastră de sănătate, sunt de asemenea importanți.

Cea mai bună modalitate de a obține toate vitaminele de care aveți nevoie zilnic este să consumați o dietă echilibrată care conține o mare varietate de fructe, legume, lactate fortificate, leguminoase (fasole uscată), linte și cereale integrale.

Suplimentele alimentare sunt o altă modalitate de a obține vitaminele de care aveți nevoie dacă alimentele pe care le consumați nu furnizează suficiente vitamine. Suplimentele pot fi de ajutor în timpul sarcinii și pentru probleme medicale speciale.

Dacă luați suplimente, nu luați mai mult de 100% din DZR decât dacă sunteți sub supravegherea unui specialist.

Fiți foarte atenți când luați cantități mari de suplimente de vitamine solubile în grăsimi. Acestea includ vitaminele A, D, E și K. Acestea se pot acumula în organism și pot provoca efecte dăunătoare.

Surse

Mason JB, Booth SL. Vitamins, trace minerals, and other micronutrients. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 26th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2020:chap 205.

Markell M, Siddiqi HA. Vitamins and trace elements. In: McPherson RA, Pincus MR, eds. Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 24th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2022:chap 27.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/195878#_noHeaderPrefixedContent

https://medlineplus.gov/ency/article/002399.htm

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *